Szepes Mária, született Scherbach Magdolna

Írói, színészi álnevei: Papír Margit, Papír Magdolna, Papír Mária, Orsi Mária, Balogh Magda

Budapest, 1908. december 14. – Budapest, 2007. szeptember 3.

Író, forgatókönyvíró, költő, színész.

Édesapja Papír Sándor (született Scherbach Oziás, 1877-1911) táncos, komikus, sikeres színész. Feleségével együtt alapították meg az Újpesti Színházat (1909-1912).

Édesanyja Kornai Margit (született Kronémer Mária, 1883-1953) énekes, színésznő, primadonna, Jászai Mari tanítványa.

Mostohaapja Galánthay Balogh Béla (1885-1945) neves színész-filmrendező, aki a család tulajdonában lévő Astra Filmgyárban 50 néma és 17 hangos filmet rendez.

Szepes Mária a sikeres művészcsalád zsidó gyermekeként korán megismeri a színház és film világát. Első szerepét kétévesen kapja a Cigányszerelem című operettben, amit fél tucat filmszerep követ. A megfagyott gyermek hangosfilm változatának 1936-ban már ő a forgatókönyvírója.

9-10 évesen kezd írni verseket, novellákat. Kereskedelmi érettségi után a Walter szemináriumban művészettörténetet, irodalmat és pszichológiát tanul. Filmgyári dramaturgként nevelőapja filmjeihez ír forgatókönyveket 1942-ig. Több Karádi film forgatókönyve, dalszövege fűződik a nevéhez, fivére Galánthay Papír Viktor néven a zenét szerezte hozzájuk.

1930-ban házasodik össze Szepes Bélával (1903-1986), aki ezüstérmes gerelyvető olimpikon, síbajnok, újságíró karikaturista, rajzoló, szobrász, másnap Berlinbe utaznak, ahol férje újságíróként dolgozik, Szepes Mária pedig pszichológiát, vallásfilozófiát tanul. Hitler hatalomra jutása és a zsidóbojkott után 1933-ban hazatérnek.

Budapesten háromnyelvű lapot adnak ki, amibe cikkeket ír. Gyermekük 7 hónaposan meghal.

1939-ben megírja misztikus regényét, a Vörös Oroszlánt, aminek cselekménye négy évszázadot fog át, témája az alkímia története és a keleti filozófia, a világháború miatt nem tudja megjelentetni. A könyv 1946-ban jelenik meg, az év bestseller könyve lesz. 1947-ben a könyvkiadókat államosítják, és a más könyvvel együtt ezt is bezúzzák, mivel ellenkezik a szocialista értékrenddel. Később újból többször kiadják, Magyarország mellett fél tucat országban, Németországban 1984-ben az év könyvének választják.

1947-ben családjával megalapítja az Összefüggések Tudományának iskoláját. Bátyja Wictor Charon néven 52 könyvet ír.

1955-ben jelenik meg első Pöttyös Panni mesekönyve, a magyarországi sci-fi irodalom első női képviselőjeként több díjat is kap. Az írói társadalom csak későn, 80 évesen kezdett felfigyelni a legkülönfélébb műfajokban készült hatalmas életművére. A mai spirituális áramlatok egyik meghatározó tanítójának tartják. Műveit nyolc nyelven jelentetik meg. Még 99-ik évében is dolgozott, interjúkat adott.

Műfajai: mese, nagyregény, sci-fi, mágia, ezoterikus tananyagok, versek, novellák, önéletrajzi regény, cikkek, filmforgatókönyv, színmű, misztériumjátékok, balett librettó.

Művei: 5 forgatókönyv, A Vörös Oroszlán és 9 ezoterikus regény, 18 db Pöttyös Panni és 5 más ifjúsági könyv, 7 tudományos-fantasztikus könyv, 1 regény, 2 verseskötet, 25 ezotériás írás, 2 önéletrajz. Az áldozat mágiájának varázsigéi (Ne azzal törődj, ki hogyan vélekedik rólad. Egyedül az számít, gondolataid, cselekedeteid hogyan hatnak vissza rád...) Amibe görcsösen kapaszkodsz, azt elveszíted (Amit oda tudsz adni, csak az a tiéd. Amibe görcsösen kapaszkodsz, azt elveszíted!)

A 2352. GCLfal láda Leányfalut mutatja be, ahol rövidebb ideig élt.